Vakwerplan Bewegingsonderwijs "De Lesbrieven"

Groep 3 t/m 8 basisonderwijs

Trots presenteren Harry van der Meer en Dennis Louter middels deze website hun eindproduct.

Dit vakwerkplan is een losbladige methode voor het bewegingsonderwijs en bevat een rijkdom aan spannende bewegingsactiviteiten, waarbij kinderen veel verschillende bewegingservaringen opdoen. Het biedt een methodische lesopbouw voor groep 3 t/m 8 gebaseerd op de leerlijnen beschreven in Basisdocument Bewegingsonderwijs van SLO en KVLO.
Elke basisschool kan met dit vakwerkplan een eigen jaarplan, periodeplan en weekrooster vastleggen waarmee eenverantwoord aanbod gewaarborgd is. Opvallend in dit vakwerkplan zijn de vele differentiaties waarmee de leerkracht een activiteit kan aanpassen aan de interesses en niveaus van de leerlingen. Iedere "Lesbrief" is beknopt uitgelegd en beschreven op 2 A4tjes. Hierdoor is het een praktisch handboek geworden. De gebruikswaarde is vergroot door de overzichtelijke plattegronden en kleurenfoto's. Hierdoor wordt direct duidelijk wat de inhoud en de bedoeling van iedere activiteit is.
Dit vakwerkplan is bedoeld voor vakleerkrachten LO en groepsleerkrachten BO. Ook voor studenten CIOS, PABO en ALO is het een praktisch werkboek voor de stages op de basisscholen. Het kan gebruikt worden als vakwerkplan, ideeënboek en naslagwerk.

Nu te bestellen voor de introductieprijs van € 79,00

Voorbeelden Lesbrieven

In het vakwerkplan zijn 40 "a" lessen en 40 "b" lessen beschreven.

De "a" lessen zijn bedoeld voor groep 3 t/m 8. De "b" lessen zijn bedoeld voor groep 6 t/m8 (eventueel ook groep 5).

Groep 3 tot en met 5 doet de "a" les 2x per week.

Groep 6 tot en met 8 doet de "a" les 1x en de "b" les 1x per week.

De "b" lessen zijn ook vaak buitenlessen waar onderdelen worden geoefend die voor de bovenbouw bestemd zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan atletiek, voetbal, slagbal en peanutbal.

Andere redenen voor deze opzet zijn:

  • Groep 3, 4 en 5 zijn gemotiveerd om te herhalen, groep 6, 7 en 8 minder.
  • Het bespaart instructietijd voor groep 3, 4 en 5.
  • In de middag is er minder concentratie.
  • De buitenlessen in periode 1, 4 en 5.


  • Alternatieve opstellingen

    In De Lesbrieven zijn we uitgegaan van een gymzaal met een uitgebreide inrichting. Om De Lesbrienven ook mogelijk te maken in traditioneel ingerichte gymzalen zijn er alternatieve opstellingen voor de 40 "a" lessen geschreven.

    Vanaf september 2011 kunnen deze alternatieve opstellingen via deze site besteld worden. Hiernaast zijn drie voorbeelden van alternatieve opstellingen te downloaden.


    Les 1a


    Les 2a


    Les 3a


    Les 2b (buiten)


    Les 5b


    Les 10b


    Alternatieve opstellingen:


    Les 12a


    Les 28a




    Les 21a